'Effect afzeggen JSF niet zo groot'

Het negatieve effect van het stoppen met de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) op de Nederlandse vliegtuigindustrie is minder groot dan de industrie schetst. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

Een meerderheid in Tweede Kamer wil uit het JSF-project stappen, bleek vorige week. Dit zou miljarden aan omzet en flink wat banen schelen bij de bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de JSF. Die lopen namelijk orders van JSF-fabrikant Lockheed Martin mis.

Nederland moet echter wel de verouderde F16 vervangen. Mocht worden gekozen voor de Saab Gripen, dan levert ook dat weer orders op. "In het officiële bod van Saab aan Nederland belooft Saab het aankoopbedrag volledig te compenseren met orders voor de Nederlandse industrie", zegt een lobbyist voor Saab in het FD.

Ook andere fabrikanten van gevechtsvliegtuigen bieden een dergelijke compensatieregeling, zegt 'JSF-expert' Johan Boeder in de krant. Boeder was een belangrijke bron voor de politieke partijen die tegen de JSF waren.

De JSF-orders zouden echter meer opleveren, rond de acht miljard euro. Boeder zet daar echter vraagtekens bij. "Dat bedrag is gebaseerd op de aanname dat er 4500 toestellen worden gebouwd", zegt Boeder. In de markt zou echter maar voor 2700 exemplaren interesse zijn, en dat levert automatisch minder orders op, redeneert Boeder.

De Nederlandse bedrijven die betrokken zijn bij de JSF zijn het niet eens met de stelling van Boeder. "Het JSF-werk is hoogwaardig en is nodig om onze luchtvaartindustrie op niveau te houden", zegt een woordvoerder. De kennis die wordt opgedaan bij de JSF, kunnen de bedrijven weer gebruiken om nieuwe orders binnen te halen. "Wel iets anders dan een compensatieorder voor wasmachines."

Het is overigens de vraag of demissionair minister van Defensie Hans Hillen de motie van de Kamer om uit het JSF-project te stappen uitvoert. Volgens Hillen mag een demissionair kabinet niet beslissen over een zo'n grote beleidswijziging. Naar verwachting wordt pas na de verkiezingen op 12 september definitief besloten over het vliegtuig.


'Effect afzeggen JSF niet zo groot' (Foto: Novum)