Vader claimt miljoen bij jeugdzorg

Een 31-jarige alleenstaande vader heeft een schadeclaim van een miljoen euro ingediend bij Bureau Jeugdzorg Rotterdam. Dat is de hoogste schadeclaim ooit in Nederland.

Jeugdzorg wordt beschuldigd van het onrechtmatig afpakken van zijn zoon. Hij spreekt zelfs over kinderroof. "Ik ben mijn kind al acht jaar kwijt. Jeugdzorg verzint steeds nieuwe dingen om dat zo te houden." De vader heeft zijn claim opgesteld met hulp van Quist & Eskes Advocaten in Zwijndrecht.

Hij stelt de schade te hebben geleden omdat hem door jeugdzorg de mogelijkheid is ontnomen zijn zoon naar eigen inzicht en goeddunken op te voeden en met zijn zoon een hechte band op te bouwen. De hoogte van de claim is berekend op basis van het systeem dat geldt voor verdachten die onterecht in de gevangenis hebben gezeten.

De vader zei verder "Als ik een kind zou ontvoeren, is Nederland te klein. Als Jeugdzorg hetzelfde doet, geeft niemand thuis." De dagvaarding die hij samen met zijn advocaat opstelde telt 33 pagina's. "Ik kan er wel een boek over schrijven, maar mijn advocaat adviseerde me het kort te houden." De advocaat heeft veel aansprakelijkheidszaken gevoerd, maar nog nooit tegen jeugdzorg.

Bureau Jeugdzorg Stadsregio Rotterdam bevestigt dat de claim is ingediend maar wil niet op de zaak ingaan. "We zien de rechtsgang met vertrouwen tegemoet", wil de woordvoerder alleen kwijt. Volgens Jeugdzorg komt het sporadisch voor dat schadeclaims worden ingediend bij jeugdzorginstellingen.

Klachten over het werk van Jeugdzorg zijn niet onbekend, zelfs onder de kinderen. "Schadeclaims zijn geen thema. Dat geldt wel voor kritiek via websites en twitter. Dat neemt hand over hand toe en daarbij worden medewerkers vaak met naam en toenaam aan de schandpaal genageld." aldus woordvoerder Onno Hoorn.

Update
Linkjes toegevoegd 


Jeugdzorg rukt twee kinderen bruut uit hun veilige omgeving weg