Annan: vredesplan Syrië is mislukt

De internationale pogingen om een politieke oplossing te vinden voor het escalerende geweld in Syrië zijn mislukt. Dat heeft Syrië-gezant Kofi Annan zaterdag in een interview met de Franse krant Le Monde erkend. Annan zei dat er meer aandacht nodig is voor de rol van Iran, sinds jaar en dag een trouwe bondgenoot van Syrië.

Het internationale vredesplan van Annan, afgezant voor Syrië van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, had een einde moeten maken aan het conflict in Syrië dat inmiddels aan meer dan veertienduizend mensen het leven heeft gekost. Het zespuntenplan had als eerste stap een wapenstilstand tussen de regeringstroepen van president Bashar Assad en opstandelingen die het regime omver willen werpen. Het staakt-het-vuren kwam er echter nooit en de driehonderd VN-waarnemers die de situatie in de gaten moesten houden kunnen vanwege het geweld hun hotels amper uit.

Annan deed in het interview geen suggesties aan de hand hoe het vredsplan alsnog kan worden gered, maar hij zei wel dat 'Iran onderdeel zou kunnen zijn van de oplossing'. Het is onduidelijk welke rol Iran zou kunnen spelen.

Daarnaast zei Annan dat kritiek te vaak tegen Rusland is gericht. "Er wordt heel weinig gesproken over andere landen die wapens en geld sturen", zei hij, zonder specifieke landen te noemen. Rusland voorziet het bewind van Assad in de meeste van zijn wapens. Er zijn geen landen bekend die wapens leveren aan de opstandelingen, hoewel sommige Golfstaten daar positief tegenover staan. Het Westen heeft wel communicatieapparatuur gestuurd, maar geen wapens.


Annan: vredesplan Syrië is mislukt (Foto: Novum)