Autoschadebranche lijdt onder toegenomen veiligheid

Autoschadebedrijven lijden onder de toenemende verkeersveiligheid. Er gebeuren veel minder ongelukken en dus valt er minder te repareren, zegt brancheorganisatie Focwa bij de NOS. De omzet daalde de afgelopen jaren met bijna tien procent en ook dit jaar is sprake van een daling.

Het aantal ongelukken neemt onder meer af door nieuwe systemen. Zo grijpen steeds meer auto's in als de bestuurder een fout maakt. Ook hulpen bij het inparkeren zorgen ervoor dat automobilisten minder snel een paaltje raken, zegt voorzitter Frits Huffnagel van brancheorganisatie Focwa tegen de NOS.

Het aantal ongelukken loopt ook terug doordat veel kruisingen zijn veranderd in rotondes. De inkomsten worden extra gedrukt doordat veel grote auto's zijn ingeruild voor kleinere auto's. Schade aan een kleine auto levert minder geld op. Daarbij worden kleinere auto's sneller total loss verklaard en dan valt er helemaal niets aan te verdienen.

Het aantal leden van Focwa is teruggelopen van bijna veertienhonderd naar ruim dertienhonderd. Volgens de organisatie moeten autoherstelbedrijven een uurloon van 68 euro rekenen om rendabel te draaien. Veel bedrijven durven dat echter niet aan uit vrees zichzelf uit de markt te prijzen.