Geen extra politiecontrole bij werk aan de weg

De politie gaat voorlopig niet strenger controleren bij wegwerkzaamheden. Dat laat een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vrijdag weten. Hij reageert hiermee op een pleidooi van FNV Bouw voor strengere politiecontroles bij onderhoud aan de weg.

Volgens het KLPD wordt deze zomer al strenger gecontroleerd bij wegafzettingen. "Wij letten vooral op het negeren van het rode kruis boven het baanvak waar aan de weg wordt gewerkt. Nog meer veiligheidsmaatregelen zijn niet aan de orde."

FNV Bouw wil dat de politie hogere boetes uitdeelt aan asociale automobilisten die zich niet houden aan de verlaagde maximumsnelheid die geldt bij wegonderhoud. Door het extra vakantieverkeer en de 'zomerhausse' aan werk aan de weg lopen wegwerkers volgens de vakbond extra veel kans op ongelukken. Intensiever politietoezicht moet die kans verkleinen.

Uit onderzoek van de bond blijkt dat een kwart van de wegwerkers maandelijks een gevaarlijke situatie meemaakt. Ook worden ze uitgescholden, bedreigd en krijgen zelfs voorwerpen naar hun hoofd geslingerd. Bijna de helft vreest zeker een keer per jaar voor zijn leven.

Een vrachtwagen knalde donderdag bij het knooppunt Hoevelaken achter op een pijlwagen van Rijkswaterstaat, die aangaf dat van rijstrook moest worden gewisseld. Er vielen drie gewonden.