'Tien procent minder files met forenzentaks'

De forenzentaks gaat voor een daling van de files zorgen. Dat verwacht het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De files moeten door de maatregel met tien tot vijftien procent afnemen, zo meldt het instituut in een nog vertrouwelijke doorrekening van het Kunduz-akkoord. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

Volgens het planbureau is het effect van de forenzentaks niet meteen zichtbaar, maar zullen op termijn minder mensen de auto pakken om naar hun werk te gaan. Vooral in de spits wordt het autogebruik minder. Het PBL denkt dat mensen vaker thuis gaan werken of gaan verhuizen.

Andere voorgestelde maatregelen tegen files, zoals een kilometerheffing, leiden tot nog meer fileafname. Bij een vlakke kilometerheffing van zeven cent per gereden kilometer verminderen de files met zo'n dertig procent. Bij een heffing van elf cent in de spits loopt dat op tot 35 procent. Beide maatregelen zijn bij invoering zelfs goed voor een halvering van de files.

De forenzentaks is een omstreden maatregel uit het akkoord dat de VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66 in april met elkaar sloten. De maatregel houdt in dat werknemers voortaan inkomstenbelasting moeten betalen over de reiskostenvergoeding die zij van hun werkgever ontvangen.

Het plan wordt vooralsnog niet geschrapt. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf donderdag geen steun aan een voorstel van PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk om de taks uit de begroting te halen.


'Tien procent minder files met forenzentaks' (Foto: Novum)