Fret zorgt voor onrust bij Tweede Kamer

Een fret of een steenmarter heeft donderdag voor ophef gezorgd bij het gebouw van de Tweede Kamer. Het diertje kroop onder de dienstwagen van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) en nestelde zich in het motorblok.

Volgens de woordvoerder van Kamp is het diertje doelbewust losgelaten. Dat zou op beveiligingsbeelden te zien zijn. Wat het doel van deze actie zou zijn, is onduidelijk. Mogelijk is er een verband met het verbod op het houden van pelsdieren dat de Kamer donderdag aannam.

Urenlang zijn vergeefse pogingen gedaan het dier te bevrijden. Daarbij werden de dierenambulance en een takelwagen ingeschakeld. Uiteindelijk wist chauffeur Sylvia de fret te pakken te krijgen, meldt Kamps woordvoerder.

Volgens medewerkers van de dierenambulance ging het om een fret, maar experts stellen op basis van beelden van het dier dat het meer op een steenmarter lijkt. Beide kleine roofdieren nestelen zich vaker onder auto's, waar ze soms remkabels doorknagen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.

De commotie rondom het roofdiertje is aan Kamp zelf voorbijgegaan. Hij was in de Tweede Kamer bezig met een debat over het ontslagrecht.


Fret zorgt voor onrust bij Tweede Kamer (Foto: Novum)