CDA, VVD halen uit naar tegenstanders JSF

De regeringspartijen CDA en VVD hebben donderdag hard uitgehaald naar de partijen die de stekker uit het JSF-project willen trekken. Vooral de PvdA kreeg er van langs. "Het credo van links lijkt liever een joint in de hand dan tien Joint Strike Fighters in de lucht", zei Raymond Knops.

"De PvdA wil de stekker eruit trekken die de partij er zelf in heeft gestoken", sneerde hij naar Angelien Eijsink (PvdA). Het besluit om deel te nemen aan de ontwikkelingsfase van de Joint Strike Fighter werd genomen onder leiding van toenmalig premier Wim Kok (PvdA). Eijsink hielp deze week de tegenstanders van het project aan een meerderheid.

Ook voor de SP had Knops geen goed woord over. Jasper van Dijk (SP) zou een voorbeeld kunnen nemen aan de 'socialistische heilstaten' Noord-Korea en Cuba, die nog wel investeren in de krijgsmacht. Ook de PVV onder leiding van 'kolonel Agema' doet Nederland volgens hem in de uitverkoop.

Knops benadrukte dat geen enkel wapensysteem zo vaak in crisissituaties wordt ingezet als de huidige F-16. De wereld is de afgelopen jaren instabieler geworden, en het luchtwapen blijft nodig. Langer doorvliegen met de F-16 is daarnaast onverstandig, want het onderhoud wordt steeds duurder.

VVD'er Han ten Broeke hamerde vooral op het verlies van werkgelegenheid in Nederland wanneer wordt besloten om te stoppen met het project. De tegenstanders helpen de kennisindustrie in Nederland om zeep, stelde hij. Hij wees erop dat SP en PvdA wel op hun achterste benen stonden toen Nedcar werd gesloten.

Ten Broeke wees er verder op dat de stuksprijs van alternatieve gevechtsvliegtuigen een stuk hoger ligt dan de JSF. En deze alternatieven zijn technologisch een stuk minder geavanceerd dan de JSF. En Nederland zal een stuk duurder uit zijn door op een later moment alsnog de JSF van de plank te kopen, voorspelde hij.

De regeringspartijen zullen een meerderheid waarschijnlijk niet overtuigen. Arjen el Fassed (GroenLinks) verwoordde de kritiek van deze meerderheid, die vindt dat het JSF-project jaar-in-jaar-uit gepaard gaat met vertragingen en kostenoverschrijdingen. Het is daarom beter om ermee te stoppen.

Nederland heeft tot nu toe ongeveer één miljard euro gestoken in de ontwikkeling van de JSF. Daarvan zijn onder meer twee testtoestellen aangeschaft, waarvan de eerste in september van de band rolt.