CERN-wetenschappers vinden bewijs nieuw deeltje

Twee teams van wetenschappers bij de deeltjesversneller van de Europese onderzoeksorganisatie CERN in Genève hebben sterke bewijzen gevonden voor een deeltje dat verdacht veel lijkt op het Higgs-boson of Higgs-deeltje. Dat werd woensdag bekendgemaakt op een persconferentie. De ontdekking van het higgsboson kan fundamentele vragen over het ontstaan van het universum helpen verklaren.

De wetenschappers, die onafhankelijk van elkaar onderzoek deden, zeiden op de persconferentie een boson te hebben waargenomen. Of het nieuwe deeltje ook daadwerkelijk het Higgs-boson, ook wel 'Goddeeltje' genoemd, is, wilden de wetenschappers nog niet bevestigen.

De Britse natuurkundige Peter Higgs voorspelde het bestaan van het boson meer dan veertig jaar geleden als verklaring waarom atomen, en al het andere in het universum, massa hebben.

Voor het onderzoek naar het Higgs-boson is de Large Hadron Collider gebouwd, waarin botsingen van protonen teweeg worden gebracht om verschijnselen als donkere materie en antimaterie en uiteindelijk het ontstaan van het heelal te kunnen begrijpen.