'Politie onzorgvuldig met persoonsgegevens'

Agenten gaan onzorgvuldig om met persoonsgegevens. In veel gevallen zijn ze niet op de hoogte van de regels voor het opslaan en bewaren van gegevens. Dat staat in een intern rapport van het ministerie van Veiligheid en Justitie dat in handen is van privacyorganisatie Bits of Freedom (BOF), schrijft Trouw woensdag.

Volgens BOF gaat het in alle 25 korpsen mis. Gegevens worden bijvoorbeeld in persoonlijke mappen of op afdelingsmappen opgeslagen, terwijl die niet goed beveiligd zijn. Bovendien mag de politie gegevens niet eindeloos bewaren, maar bij veel korpsen is er niets geregeld voor het vernietigen van gegevens.

Ook hebben veel korpsen geen beeld wie er allemaal toegang heeft tot welke informatie. Sommige agenten die van functie veranderen houden bijvoorbeeld ten onrechte toegang tot bepaalde gegevens.

De marechaussee en het korps Gelderland-Midden scoren het slechtst. Bij de marechausse wordt slechts twintig procent van de normen nageleefd. "Bij de Koninklijke Marechaussee lijkt nog nooit iemand zich te hebben bekommerd om de gevoeligheid van persoonsgegevens", reageert BOF in de krant. Ook Utrecht en Twente komen er slecht van af.