Bedrijven: stoppen met JSF kost duizenden banen

Stoppen met het JSF-project kost Nederland op korte termijn honderden en vanaf 2016 duizenden banen. Het project schrappen levert geen bezuiniging op, maar vernietigt juist werkgelegenheid en miljarden euro's aan omzet, stelt Nifarp, het samenwerkingsverband van de Nederlandse bedrijven die bij JSF-opdrachten zijn betrokken.

Dinsdag werd bekend dat de PvdA wil dat Nederland uit het JSF-project stapt. Kamerlid Angelien Eijsink zei dinsdag dat de PvdA heeft besloten een motie in te dienen om de beoogde opvolger van de F-16 niet aan te schaffen. Daarmee ontstaat een Kamermeerderheid tegen het doorgaan van het miljardenproject.

Het Nifarp laat dinsdagavond in een reactie weten verontwaardigd te zijn over het voornemen een motie tegen het JSF-project aan te nemen. Voor welk Kamerbesluit of -motie dan ook bestaat op dit moment geen enkele noodzaak, aldus het samenwerkingsverband. "Dit is pure verkiezingsretoriek die de banen van honderden mensen in gevaar brengt", zegt Nifarp-voorzitter Erick Vink.

In Nederland zouden momenteel ongeveer 1250 mensen werken aan projecten voor de F-35, de typeaanduiding van het toestel. Het Nifarp noemt het onbegrijpelijk dat in deze tijd van crisis en oplopende werkloosheid politieke partijen de stekker uit 'keiharde werkgelegenheid' willen trekken. "En dat terwijl er momenteel geen enkele aanleiding is voor zo'n drastisch besluit."

De Nederlandse overheid en bedrijven hebben volgens Nifarp samen circa een miljard euro in F-35-werk geïnvesteerd. "Nu al heeft dat een miljard euro aan opdrachten opgeleverd, terwijl er voor vijf miljard euro aan raamcontracten op stapel staat. De totale omzet die Nederlandse bedrijven uit productie kunnen halen, bedraagt ongeveer negen miljard euro. Voor onderhoud staat het dubbele in de planning. Het totaal aantal Nederlandse banen per jaar bedraagt dan ruim zesduizend en dat tientallen jaren lang."

Nederland heeft twee JSF-testtoestellen aangeschaft. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) wil dat snel groen licht wordt gegeven voor de aankoop van de nieuwe straaljagers. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de JSF.