Oorzaak brand Vodafone niet te achterhalen

Het is niet duidelijk wat de oorzaak is geweest van de brand die ontstond in het pand naast een netwerkcentrale van Vodafone in Rotterdam. Dat blijkt maandag uit een rapport van de Rotterdamse brandweer. De brand in april legde het Vodafone-netwerk dagenlang plat, waardoor honderdduizenden klanten werden gedupeerd.

Al eerder werd bekend dat de brand was ontstaan in een naastgelegen bedrijf. Omdat het pand volledig verwoest is, bleek technisch niet meer te achterhalen waardoor de brand exact is ontstaan. Sporen van inbraak of brandstichting werden niet gevonden.

Hoewel beide panden voldeden aan de gestelde veiligheidseisen, kwam rook en bluswater het pand van Vodafone binnen. De serverapparatuur bleek daar niet tegen bestand.

Vodafone zegt maandag in een reactie op het rapport maatregelen te nemen ten aanzien van de netwerkinfrastructuur en de back-up van het netwerk. Ook wordt gewerkt aan een scheiding van de verschillende systemen, zodat de impact op klanten bij een storing zo veel mogelijk beperkt blijft. Daarnaast kijkt Vodafone naar de mogelijkheden om terug te vallen op andere telecomaanbieders, mocht een storing optreden.

Het herstel na de brand in de centrale van Vodafone verliep traag, waardoor een week na de storing het netwerk pas weer volledige functioneerde. Vodafone-klanten, vooral in de regio Rotterdam, hadden in de tussentijd problemen met bellen, sms'en en het 3G-netwerk voor mobiel internet. Ter compensatie mochten ze begin mei vier dagen gratis bellen en sms'en.