[Euro 2012] Uitslag finale: Spanje - Italië

Vanavond werd in Kiev na drie weken het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne afgesloten met de finale tussen Spanje en Italië. Spanje bleek een paar maten te groot en won met 4-0. Hierdoor werd Spanje de eerste ploeg die de Europese titel wist te prolongeren.

Spanje begon sterk aan de wedstrijd en kreeg al snel een goede kans, maar  na een één-tweetje met Fàbregas kopte Xavi  de bal net over. Na een klein kwartier spelen was het dan toch raak. Fàbregas kon uitbreken tot de achterlijn waarna zijn voorzet feilloos werd ingekopt door David Silva.

goalSilva kopt de 1-0 binnen (Foto: Pro Shots)

Italië ging na de treffer wat meer aanvallen, maar het maakte keeper Casillas het niet echt lastig. Italië kreeg na twintig minuten ook een tegenvaller te verwerken doordat de steunpilaar van de verdediging Chielini geblesseerd moest uitvallen.

Spanje loerde op de tegenaanval, wat kort voor rust resulteerde in nog een doelpunt.  Na een snelle omschakeling stuurde Xavi ploeggenoot Jordi Alba op het randje van buitenspel weg. De speler, die zich na de vakantie mag melden bij zijn nieuwe werkgever Barcelona, twijfelde niet en passeerde doelman Buffon.  Hiermee leek de wedstrijd voor de rust wel beslist, want de Spaanse defensie krijgt niet snel in een helft twee doelpunten of meer te verwerken.

Na de rust probeerde Italië toch de aansluiting te vinden en kreeg een paar kleine mogelijkheden voor met name invaller Di Natale. Maar het geloof gleed weg bij de Italianen toen ze verder moesten met tien spelers. Motta, niet veel eerder in het veld gekomen voor Montolivo, kreeg last van een hamstringblessure en kon niet verder. Doordat er al drie keer was gewisseld kon er geen vervanger voor hem op het veld komen.

Casillas haalt de bal wegCasillas haalt de bal weg voordat Balotelli gevaarlijk kan worden (Foto: Pro Shots)

Daardoor was ook meteen de angel uit de wedstrijd en ging de finale als een nachtkaars uit. Wel wist Spanje nog twee keer te scoren via de invallers Torres en Mata, maar die doelpunten zijn puur voor de statistieken aangezien de wedstrijd al lang en breed was beslist.

Hierdoor prolongeert Spanje dus de Europese titel die het vier jaar geleden in Wenen behaalde en is het ook het eerste land dat na Uruguay in de jaren twintig drie grote toernooien opeenvolgend wist te winnen.