Supertrawler al vijf dagen geblokkeerd

De supertrawler Margiris die sinds woensdag in de haven van IJmuiden wordt geblokkeerd, heeft inmiddels vijf dagen vertraging opgelopen door de actie van Greenpeace. Dat meldt de milieuorganisatie zondag.

Actievoerders hangen sinds woensdag aan de trossen van het vissersschip om te voorkomen dat het koers zet naar Australië. Daar moeten met de supertrawler volgens Greenpeace kwetsbare visgronden worden bevist.

Duikers hebben de schroef van het vaartuig vastgezet met een ketting. Greenpeace stelt erop voorbereid te zijn de blokkade nog lange tijd vol te houden.

Greenpeace wil met de actie protesteren tegen de in zijn ogen veel te grote Europese vissersvloot. Voor schepen als de 142 meter lange Margiris zwemt er volgens Greenpeace niet genoeg vis in de Europese zeeën.

Om uit de kosten te komen, zoeken de supertrawlers andere visgronden, zoals de West-Afrikaanse kust en de Stille Zuidzee. "De Europese vloot moet weer in lijn worden gebracht met de hoeveelheid vis die je in Europa mag vangen, anders verplaatst het probleem zich alleen maar", stelt campagneleider oceanen van Greenpeace Pavel Klinckhamers.

Greenpeace vindt dat overbevissing en het overschot aan schepen in de plannen van Europese ministers onvoldoende wordt aangepakt. Het Europese visserijbeleid wordt momenteel hervormd. "De Europese visserijministers moeten nu harde afspraken maken over het aanpassen van de vloot. Minder boten, meer vis."