Roemer wil nieuw begin maken

De SP wil bij de verkiezingen de grootste worden en gaan regeren om de puinhopen van de afgelopen 25 jaar op te ruimen. Dat heeft SP-lijsttrekker Emile Roemer zaterdag gezegd op het congres van zijn partij in Den Bosch.

"Het is onze plicht om te gaan bouwen aan nieuw vertrouwen, in de economie, in de politiek en van mensen in elkaar", zei Roemer. Dat betekent dat het eigen risico fors omlaag moet, het ontslagrecht niet wordt versoepeld en er geen macht meer naar Europa wordt overgedragen. De politiek heeft zich van de mensen afgekeerd, en dat moet veranderen, zei Roemer.

Roemers toespraak bevatte verschillende sneren naar zijn voornaamste tegenstrever in de verkiezingscampagne, premier Mark Rutte (VVD). Die zei onlangs slapeloze nachten te hebben van de gedachte dat de SP straks aan de macht zou kunnen komen. "Mark, ik zal je geruststellen. Mocht de SP in het torentje komen, zullen wij de slaappil gewoon weer terugbrengen in het basispakket."

Roemer zei wel te begrijpen dat de VVD zenuwachtig wordt. "Het wordt niet door iedereen gewaardeerd dat wij opkomen voor de belangen van de gewone mensen, dat wij hun een stem willen geven en dat wij de oorzaken van de crisis bij de wortel willen aanpakken", zei Roemer. Hij schilderde Rutte af als een knecht van de financiële markten, die 'de pincode van Nederland heeft weggegeven'.

Op het SP-congres werd verder het verkiezingsprogramma vastgesteld. De aanwezige leden brachten enkele wijzigingen aan. In het conceptprogramma stond dat de norm voor ontwikkelingshulp op 0,7 procent van het nationaal inkomen blijft. In de definitieve versie wordt dat 0,8 procent.


Roemer wil nieuw begin maken (Foto: Novum)