Grootmachten in conclaaf over crisis Syrië

Rusland, de Verenigde Staten en een aantal andere grootmachten zijn zaterdag in Genève achter gesloten deuren bijeengekomen voor overleg over de crisis in Syrië. De hoop is dat er een politieke oplossing voor het conflict kan worden gevonden en dat er een eind kan worden gemaakt aan de zestien maanden van geweld in het land.

Syrië-gezant Kofi Annan spreekt met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties - Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Rusland en de VS - en met gezanten uit Europa, het Midden-Oosten, China, de Arabische Liga en vertegenwoordigers van drie Arabische landen.

De conferentie wordt gezien als een laatste poging om de verschillen tussen de VS en Rusland te overbruggen. Annan waarschuwde zaterdag dat als de deelnemende landen niet tot handelen overgaan er een 'zeer ernstige' internationale crisis ontstaat die kan uitmonden in veel geweld. "De geschiedenis is een naargeestige rechter en zal hard oordelen als we er niet in slagen om vandaag het juiste pad te kiezen", aldus Annan.

Annan wil dat het regime van de Syrische president Bashar Assad plaats maakt voor een regering van nationale eenheid die gaat toezien op verkiezingen en het schrijven van een nieuwe grondwet. De VS hebben zich een voorstander van dit plan betoond en menen dat het voorstel niets anders kan betekenen dan het vertrek van Assad. Rusland is echter fel gekant tegen een oproep voor het aftreden van de Syrische president en wil dat het Syrische volk zelf beslist over een toekomstige regering. Moskou is vastbesloten de laatste bondgenoot in het Midden-Oosten niet te laten vallen. Daarmee liggen Moskou en het Westen op ramkoers.

De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague drong er bij Rusland en China, dat dezelfde koers als Rusland heeft gekozen, op aan zich aan te sluiten bij het Westen. Hague erkende echter dat dit een behoorlijke uitdaging is. "We hebben vooraf nog geen overeenstemming bereikt met Rusland en China, dat blijft erg moeilijk. Ik weet ook niet of het mogelijk is dat dat alsnog gebeurt. In het belang van duizenden mensenlevens en in het belang van onze internationale verantwoordelijkheden blijven we dit proberen", zei de minister tegen verslaggevers. "Het is natuurlijk altijd onze visie geweest dat een stabiele toekomst voor Syrië en een echt politiek proces inhouden dat Assad moet opstappen."

Rusland wil dat de Syrische oppositie plaatsneemt aan de onderhandelingstafel met het regime. De oppositie wil echter alleen onderhandelen als Assad en de zijnen opstappen. "Uiteindelijk willen we dat er een einde komt aan het bloedvergieten in Syrië. Als dat lukt door middel van een politieke dialoog, dan zijn we daartoe bereid", aldus Khalid Saleh, woordvoerder van de Syrische Nationale Raad. "We zijn echter niet bereid te onderhandelen met meneer Assad en diegenen die Syriërs hebben vermoord. We onderhandelen niet, tenzij zij Syrië verlaten."


Grootmachten in conclaaf over crisis Syrië (Foto: Novum)