Meer visvangst in Noordzee geadviseerd

Vissers mogen volgend jaar bijna 67.000 ton meer vis uit de Noordzee halen. De toename komt vooral voor rekening van schol en haring. Deze vissen zijn in aantal toegenomen en dus kan de vangst veilig worden opgevoerd, stellen wetenschappers van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee in een advies aan de Europese Commissie.

Aan de hand van de ontwikkeling van de visstanden wordt ieder jaar geadviseerd hoeveel vis mag worden gevangen. De scholstand heeft volgens de onderzoekers een historisch hoog niveau van 589.000 ton bereikt, de hoogste stand van de afgelopen vijftig jaar. De toename zou vooral komen doordat minder wordt gevist.

Vanaf 230.000 ton zou sprake zijn van een veilig niveau, wat wil zeggen dat de vis niet uitgeroeid dreigt te worden. Dit jaar mag ruim 84.000 ton worden gevangen. Omdat het quotum niet meer dan vijftien procent per jaar mag stijgen, wordt voor volgend jaar een quotum van ruim 97.000 ton geadviseerd.

De haringstand nam toe tot 2,3 miljoen ton. Daarom mag het quotum van de onderzoekers stijgen van 405 duizend ton naar bijna 466.000 ton.

De Noordzeetong schommelt rond de veilige grens. De stand wordt geschat op bijna 47.000 ton. Daarvan mocht dit jaar 16.000 ton worden gevangen. Dat wordt verlaagd naar 14.000 ton.

De kabeljauwstand is volgens de onderzoekers al jaren te laag. "Pogingen om de kabeljauwstand te herstellen hebben onvoldoende effect gehad." Toch wordt het quotum nauwelijks verlaagd, namelijk van bijna 27.000 ton naar ruim 25.000 ton. "Om het bestand zo snel mogelijk boven die veilige grens te krijgen, zou de vangst volledig stopgezet moeten worden."

Het quotum voor wijting is verhoogd van 17.000 ton naar 19.000 ton. Voor deze vis moet nog worden bepaald wat een veilig niveau is. Van de vijf belangrijkste vissoorten in Nederland mag volgens de onderzoekers volgend jaar in totaal 621.000 ton worden gevangen.

De Europese Commissie bespreekt de adviezen eind dit jaar met de visserijsector en milieuorganisaties. "Dan wordt het spannend", zegt campagneleider bij Greenpeace Pavel Klinckhamers. "Het advies van de onderzoekers is vaak goed onderbouwd, maar onder druk van de visserijlobby verhoogt de commissie de quota vaak toch nog met tien tot twintig procent extra."