Fritsma: aangifte Albayrak principiële zaak

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma heeft donderdag aangifte gedaan tegen oud-voorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Nurten Albayrak. Zijn aangifte wordt vrijdagochtend om 10.00 uur in behandeling genomen, zo liet Fritsma weten aan Novum Nieuws nadat hij bij het politiebureau was geweest.

Tijdens het Kamerdebat over de misstanden bij het COA verliet Fritsma op hoge poten de vergaderzaal. "Als de minister niet bereid is om aangifte te doen, dan ga ik het doen. En wel nu", zei hij. Leers zegde vervolgens wel toe dat hij de landsadvocaat gaat vragen om de mogelijkheid tot aangifte te onderzoeken, maar dat is voor Fritsman onvoldoende.

Fritsma ontkent dat het enkel een publicitaire stunt is. "Het is een principiële kwestie", vindt hij. "Als Henk en Ingrid de Belastingdienst oplichten moeten ze ook direct op de blaren zitten. Ik begrijp niet waarom dit niet zou moeten gelden voor hotemetoten."

Volgens GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi speelt mee dat Albayrak van Turkse komaf is. "Verschrikkelijke onzin", vindt Fritsma. "Ik zou ook aangifte hebben gedaan als Albayrak meneer Jansen had geheten."

Albayrak werd in september op non-actief gesteld vanwege klachten over de angstcultuur die zou heersen bij het COA. De commissie-Scheltema kwam vervolgens in april met een vernietigend rapport over haar optreden en het werkklimaat. Ze bleek ook teveel salaris te hebben ontvangen en haar dienstauto gebruikt te hebben voor privégebruik.