Kamer niet overtuigd door Europaverhaal Rutte

Mark Rutte (VVD) heeft de Tweede Kamer er niet van weten te overtuigen dat hij een duidelijke politiek over Europa voert.

D66-leider Alexander Pechtold diende aan het eind van het debat een motie in waarin hij de demissionaire premier oproept om 'helder en eenduidig' te communiceren over het kabinetsbeleid dat in Europa wordt gevoerd.

De premier kreeg tijdens het debat van verschillende kanten te horen dat hij met twee tongen praat en in Brussel een positiever verhaal houdt over Europa dan in Nederland.

Het lukte Rutte niet om de Kamer te overtuigen van het tegendeel. In de motie staat dat de uitleg die de premier in Nederland geeft over maatregelen die in EU-verband zijn genomen 'niet geheel overeenkomt' met zijn optreden in Europees verband.

De motie is behalve door Pechtold ondertekend door Geert Wilders (PVV), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP) en Jolande Sap (GL), samen goed voor een meerderheid.

Deze partijen eisen verder dat de regering de Tweede Kamer ook tijdens het reces 'structureel' zal informeren over nieuwe ontwikkelingen in Europa.