Utrecht bant oude auto's uit binnenstad

Utrecht wil nog voor 2015 oude auto's uit de binnenstad weren. Dieselwagens ouder dan acht jaar en benzinewagens ouder dan 12 jaar zijn dan niet meer welkom. De stad wil zo de luchtkwaliteit verbeteren, zegt een woordvoerder donderdag.

Nederland moet in 2015 aan Europese normen voor luchtkwaliteit voldoen. Utrecht heeft grote moeite die normen te halen. "Met deze maatregel zijn we in een klap op de helft van wat we nog binnen moeten halen", legt de woordvoerder uit. Het gemeentebestuur wil volgens hem het liefst een schonere lucht dan Europees is afgesproken. "Hoe schoner, hoe gezonder."

Duitsland heeft al strenge milieuzones voor de binnensteden. "De oudere auto's zijn daardoor in Duitsland minder gewild en worden voor een prikkie aan Nederlanders verkocht. Het zijn degelijke auto's dus je kunt er nog jaren mee rijden. Maar hierdoor importeren wij de Duitse luchtvervuiling."

Eerder probeerde Amsterdam oude auto's uit de binnenstad te weren, maar dat stuitte op zo veel verzet dat het plan sneuvelde. In Utrecht en Amsterdam worden nu alleen vervuilende vrachtwagens geweerd.

De oudere wagens worden in Utrecht niet meteen geweerd. "We gaan het opbouwen, bijvoorbeeld door eerst geen parkeervergunningen voor deze wagens meer te verstrekken."

De milieuzone is een van de plannen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De plannen worden donderdag gepresenteerd. "Dit is het moment dat we aan de stad vragen: wat vinden jullie?"

Wethouder Frits Lintmeijer (GroenLinks) zei op Radio 1 dat goed is gekeken naar hoe het gaat in Duitsland, waar vervuilende auto's al langer uit binnensteden worden geweerd. "Daar is de maatregel juist goed voor de omzet in de binnensteden."