Wilders noemt Roemer halve eurofiel

Geert Wilders vindt de fractievoorzitter van de SP Emile Roemer een halve eurofiel. Roemer staat 'met een been in Brussel', omdat hij de komst van een Europese politieke unie niet principieel wil uitsluiten, zei Wilders woensdagmiddag tijdens het debat over de Europese top van regeringsleiders die donderdag begint.

"Ik wil u geen eurofiel noemen, maar het ligt niet heel ver daar vandaan", zei Wilders over Roemer, die te boek staat als eurosceptisch politicus. Zo streed de SP nog zij aan zij met de PVV van Wilders tegen de ratificatie van het permanente noodfonds van de euro ESM.

Ook tijdens het debat fulmineerde Roemer tegen voorstellen van de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy voor meer politieke integratie, die tijdens de top op tafel liggen. "Dat is iets wat ik pertinent niet wil", zei Roemer bijvoorbeeld over het plan om Brussel zeggenschap te geven over de Nederlandse pensioenen.

Niettemin wilde hij geen ontwikkelingen uitsluiten, die zouden kunnen leiden tot een politieke unie. Daarop zei Wilders dat de SP ook met 'twee gezichten' over Europa spreekt. Dat verwijt krijgt ook demissionair premier Mark Rutte (VVD). D66 grijpt het debat daarom aan om een visie op de toekomst van de EU te ontlokken bij de premier. "Wat wil Rutte?", vroeg Alexander Pechtold meerdere malen tijdens het debat.

Rutte heeft de afgelopen tijd meermalen de discussie over de toekomst van de Europese samenwerking weggewuifd. Belangrijker is volgens hem dat de huidige schuldencrisis wordt aangepakt. De problemen worden niet opgelost met allerlei 'institutionele vergezichten', aldus de premier.