'Zwarte dag voor vrijheid van meningsuiting'

De beslissing van de rechtbank in Assen om pedofielenvereniging Martijn te verbieden en te ontbinden, maakt het woensdag "een zwarte dag voor de vrijheid van meningsuiting en voor de rechtsstaat". Dat zei voormalig bestuurslid van de vereniging, Marthijn Uittenboogaard, in een reactie op de uitspraak.

De vereniging stelde steeds dat ze geen strafbare feiten pleegde en was in de veronderstelling dat ze daarom niet kon worden verboden. Ook vond de vereniging dat de vrijheid van meningsuiting en van vereniging zwaarder moest wegen dan de bezwaren van burgers.

Pedovereniging Martijn neemt alle tijd die nodig is om een besluit te nemen of het in beroep gaat tegen het vonnis van de rechter in Assen om de vereniging te verbieden en te ontbinden.

"We overleggen met onze advocaat wat we gaan doen. Dat is niet alleen een juridische afweging, maar ook een financiële en maatschappelijke.’’ stelt Marthijn Uittenboogaard. Advocaat Bart Swier wilde de media niet te woord staan. Er stond woensdag wel een gesprek gepland tussen Swier en een bestuurslid van Martijn.

De vereniging heeft drie maanden de tijd om beroep aan te tekenen. Ondertussen kan de vereniging wel gewoon worden ontbonden.

'Zwarte dag voor vrijheid van meningsuiting'
'Zwarte dag voor vrijheid van meningsuiting' (Foto: ANP)