Opnieuw filmpje politiegeweld Rotterdam

Er is opnieuw een filmpje opgedoken van een aanhouding in Rotterdam waarbij een agent geweld gebruikt. Op de beelden is te zien hoe de agent een arrestant een klap in het gezicht geeft.

De Rotterdamse politie zou volgens het AD zaterdagavond een man hebben aangehouden omdat hij dronken over straat liep. Een omstander filmt hoe de arrestant tegen een auto wordt gezet om te worden gefouilleerd. Wanneer de man zich half omdraait, geeft een agent hem een klap in het gezicht.

Volgens een woordvoerder van de Rotterdamse politie is in het filmpje zichtbaar dat de arrestant zijn aanhouding probeert te voorkomen en dat de agent daarop anticipeert. Hij kon woensdag niet zeggen wanneer de aanhouding plaatsvond.

Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte noemt het nieuwe filmpje 'verbijsterend'. Volgens hem is de 'flinke dreun' die wordt uitgedeeld, nog schokkender dan het geweld uit het filmpje dat eerder opdook. "Het illustreert dat het schopincident niet op zichzelf stond." In een raadsvergadering donderdag wil Bonte pleiten voor een aanpassing van de geweldsinstructie voor agenten.

Het is het tweede filmpje in korte tijd dat opduikt waarin een Rotterdamse agent geweld gebruikt bij een arrestatie. Het eerdere filmpje, waarin te zien is dat een agente een arrestant in zijn kruis schopt, zorgde voor veel kritiek. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg, ex-gevangenisdirecteur, laat woensdag op Twitter weten die beelden te hebben bekeken. "Getrainde professionals hebben andere middelen om iemand uit te schakelen", reageert zij.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries sluit zich daarbij aan. "Als TWEE agenten één dronkenlap alleen maar kunnen uitschakelen door hem in elkaar te trappen, mankeert er iets aan de politieopleiding", twittert hij woensdag.

De agente uit het eerdere filmpje wordt niet vervolgd, zo werd dinsdag duidelijk. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de vrouw volgens de regels gehandeld en is geen strafbaar feit gepleegd.


Het betreffende filmpje