Oudste Europese beschaving gevonden

Klootmongool had ons via de nieuws-submit te melden:

In centraal Europa, verspreid over een gebied dat zich uitstrekt over het huidige oosten van Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië en Slowakije, hebben archeologen de overblijfselen gevonden van de tot dusver oudste beschaving die ooit in Europa is ontdekt. Dit bericht werd het afgelopen weekeinde door het Britse dagblad The Independent wereldkundig gemaakt.

De archeologen wisten tot op heden meer dan honderd enorme monumenten bloot te leggen. De geschatte leeftijd van deze bouwwerken ligt tussen de 6600 en 6800 jaar oud, en ze zijn daarmee zo'n 2000 jaar ouder gedateerd dan wereldberoemde bouwwerken als Stonehenge in Groot Brittannië en de pyramides in Egypte. De archeologen staan verder nog voor een raadsel hoe deze beschaving zo vroeg al tot bloei heeft kunnen komen en hoe deze na een relatief korte periode van circa 200 jaar weer kon verdwijnen.

Van de restanten van een aantal van de monumenten was het bestaan reeds bekend, maar uit recente ontdekkingen blijkt dat deze naar alle waarschijnlijkheid hebben toebehoord aan één en dezelfde cultuur, die zich uitstrekte over een gebied van zo'n 600 kilometer in lengte. De gebouwen variëren van woonverblijven en veronderstelde religieuze cirkels tot complete dorpen. Sommige objecten waren wel 150 meter groot in doorsnede.

De ontdekking zet alle gangbare oudheidkundige denkbeelden, zoals deze tot nu toe werden aangenomen en geaccepteerd, op de helling. Wetenschappers gingen er altijd van uit dat de bouw van dergelijke grote bouwwerken in Europa pas veel later aanving dan in wat algemeen wordt beschouwd als de bakermat van de huidige beschavingen, Mesopotamië -het huidige Irak- en Egypte, in het Midden-Oosten.