CDA-top wil toch Brabander hoog op lijst

Het partijbestuur van het CDA heeft besloten dat er toch een Brabander hoog op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen moet komen. Dat heeft partijvoorzitter Ruth Peetoom zaterdag gezegd op Radio 1, na berichtgeving hierover in het Eindhovens Dagblad.

Na het plotselinge vertrek van de nummer vier op de lijst, Elly Blanksma, was de eerste Brabander, Madeleine van Toorenburg, pas te vinden op plaats veertien. Zestien prominente CDA'ers uit Brabant riepen het partijbestuur vervolgens op om de lijst aan te passen.

Peetoom vindt dat die oproep terecht is. Volgens haar kan het niet dat Brabant zo slecht vertegenwoordigd is in de top van de lijst. "Nee, dat kan niet. We moeten volksvertegenwoordigers hebben uit alle hoeken en gaten", zei ze daarover.

Blanksma gaf haar positie op omdat zij burgemeester van Helmond kon worden. Volgens Peetoom kwam dat wel onverwacht, maar boos is ze niet. "Het was vertrouwelijk, dus ze mocht niets zeggen."

Op het partijcongres volgende week wil het CDA nu een wijziging van de lijst voorstellen. Hoewel de partij in de afgelopen jaren aan populariteit verliest in Brabant, is de provincie van oudsher een belangrijke regio voor de partij.