Shariageleerde al-Haddad niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie gaat de Britse shariageleerde Haitham al-Haddad niet vervolgen. De zaak tegen hem is geseponeerd, zo liet een woordvoerster aan het ANP weten. Politicus Ehsan Jami had aangifte gedaan van bedreiging en aanzetten tot haat en discriminatie na uitspraken van al-Haddad tijdens een debat.

De bijeenkomst was in februari in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Al-Haddad zei toen dat het afvallen van de islam de doodstraf verdient - in islamitische landen en als deze door een shariarechtbank wordt uitgesproken. Ehsan Jami is zelf een ex-moslim.

Het OM concludeert nu dat al-Haddad geen strafbare feiten heeft gepleegd. Dit omdat hij allerlei voorwaarden noemde waaraan moet worden voldaan voor het geven van de doodstraf aan afvalligen. Volgens het OM is het hierdoor "onmogelijk" om deze straf in Nederland uit te voeren en maakte al-Haddad ,,duidelijk dat het niet in overeenstemming zou zijn met de islam als elke moslim zomaar een ex-moslim zou gaan stenigen’’.

Het bezoek van al-Haddad leidde destijds tot veel ophef. Hij was uitgenodigd voor een symposium van een islamitische studentenvereniging van de Universiteit van Amsterdam, maar die onderwijsinstelling annuleerde de bijeenkomst. Verschillende politieke partijen riepen ertoe op al-Haddad het land niet in te laten. Debatcentrum De Balie nodigde hem toen juist uit, omdat het vond dat de vrijheid van meningsuiting anders in het geding zou komen.

Al-Haddad kwam onlangs weer in het nieuws toen hij pleitte voor een shariaraad in Nederland, die zou kunnen bemiddelen in familiekwesties. In Londen bestaat zo’n raad al en er zou hier ook behoefte aan zijn.