Steden mogen zelf beslissen over openbaar vervoer

De vier grote steden mogen zelf kiezen of ze het openbaar vervoer in hun stad gunnen aan het eigen gemeentelijk vervoerbedrijf of dat het moet worden aanbesteed. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat akkoord met een initiatiefwet hierover van GroenLinks, PvdA, SP en D66, bleek donderdag.

Het kabinet wilde dat Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hun openbaar vervoer aanbesteden. De VVD was fel tegen de initiatiefwet. "De overheid moet niet doen wat de private sector heel goed zelf kan", aldus Kamerlid Charlie Aptroot. Ook CDA en ChristenUnie zijn minder enthousiast. "Mogen we de reiziger eigenlijk wel feliciteren met dit voorstel?", vroeg Kamerlid Maarten Haverkamp zich af.

Indieners Jacques Monasch (PvdA) en Kees Verhoeven (D66) stellen lokale keuzevrijheid een groot goed te vinden. Volgens hen sluit hun voorstel naadloos aan bij de complexe vervoersstromen in en rond de steden.

De PVV hielp de vier indieners van de initiatiefwet uiteindelijk aan een meerderheid. Door de val van de gedoogcoalitie is de partij niet langer gebonden aan het gedoogakkoord, waarin de verplichte aanbesteding was afgesproken. "Dit komt het personeel en de reizigers ten goede", aldus PVV-Kamerlid Leon de Jong.