Jaar inrichting voor onder stroom zetten brievenbus

Een 63-jarige man uit Lelystad moet van de rechtbank in Zutphen een jaar lang een psychiatrisch ziekenhuis is, nadat hij dreigde zijn appartement op te blazen. Ook zette de man zijn brievenbus en voordeurknop onder stroom.

De man deed de bommelding in februari. Hij belde naar eigen zeggen vanuit Harderwijk de politie en gaf aan dat de woningbouwvereniging hem uit zijn huis dreigde te zetten. De man dreigde de 'boel op te blazen als het moet'.

De 63-jarige man ligt al jaren overhoop met zijn buren. Volgens de man zaten de buren onder meer aan zijn brievenbus. Dat was de reden dat hij 's nachts zijn brievenbus en voordeurknop onder stroom zette. Dat heeft niet tot slachtoffers geleid, maar politieonderzoek heeft uitgewezen dat er wel gevaar van uitging.

De woningbouwvereniging kreeg geregeld klachten van buren en andere omwonenden over de man en zijn echtgenote. Het echtpaar zou zich schuldig maken aan geluidsoverlast en zou mensen treiteren, intimideren, bedreigen en mishandelen.

De man is psychologisch en psychiatrisch onderzocht. De rechtbank stelt op basis daarvan dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is, wegens 'een gebrekkige ontwikkeling en ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens'.