SP en VVD lopen verder uit

SP en VVD lopen uit op hun concurrenten. In de jongste peiling van TNS NIPO kunnen beide partijen op 32 zetels rekenen, drie meer dan drie weken geleden.

De VVD heeft volgens de onderzoekers de laatste weken weer iets aan vertrouwen gewonnen. De SP heeft echter nog altijd de beste papieren om verder te groeien, aldus TNS NIPO. Het gat met de achtervolgers PvdA, PVV, CDA en D66 is verder gegroeid. De kans op een tweestrijd tussen deze twee partijen zou alleen maar toenemen.

Het perspectief van de PvdA (twintig zetels), PVV (zeventien), CDA (zeventien) en D66 (vijftien) verandert volgens de peilers niet noemenswaardig. GroenLinks staat nu op vijf zetels, een minder dan de ChristenUnie. De Piratenpartij komt met een half procent van de stemmen net te kort voor een zetel.

PvdA en PVV verliezen vooral kiezers aan de SP, het CDA vooral aan de VVD. Voor tien procent van de SP-kiezers is de PVV een tweede keuze, terwijl de SP voor 21 procent van de PVV-kiezers een reëel alternatief is. De SP zou het bij voormalige PVV-kiezers vooral goed doen omdat zij vrezen dat niemand meer met de PVV wil regeren en regeringsdeelname van de SP aannemelijker is.