Topbestuurders ouderenzorg krijgen forse loonstijging

De topbestuurders in de ouderenzorg hebben vorig jaar 5,6 procent meer salaris gekregen dan in 2010. In totaal verdienden 41 topbestuurders in de ouderenzorg meer dan de balkenendenorm van 193 duizend euro. Dat valt op te maken uit de ranglijst Actiz50, die vakbond Abvakabo FNV heeft opgesteld.

Marcel van Woensel, die vorig jaar eerst bij Laurens en vervolgens bij Proteion Thuiszorg werkte, streek met een bruto jaarsalaris van 327.075 euro het meest op. In 2010 was een salaris van 287.049 nog het hoogste inkomen.

Abvakabo FNV vindt de loonsverhoging niet kunnen. "Dit staat in schril contrast met wat zij op dit moment in de nieuwe cao voor 450 duizend zorgmedewerkers willen afspreken. Die zouden er, als het aan de werkgevers ligt, slechts 1,2 procent bij krijgen."

Daarnaast moesten tienduizenden thuiszorgers volgens de vakbond vorig jaar zelfs twintig tot dertig procent van hun salaris inleveren, maar wel hetzelfde werk blijven doen.

Ook zijn er volgens Abvakabo FNV nog erg veel misstanden in Nederlandse verpleeghuizen. In april kwamen bij een meldpunt over misstanden in de zorg van de vakbond duizend meldingen binnen. "Het is dan ook erg wrang dat aan de top zulke salarissen verdiend worden, terwijl er op de werkvloer nog zo veel misgaat en het geld daar hard nodig is."