Nieuwe keversoort duikt op in Nederland

In een natuurgebied nabij Eindhoven is een voor Nederland nieuwe keversoort opgedoken. Het beestje had nog geen Nederlandse naam, maar is nu de vermiljoenkever genoemd, meldt het Radio 1-programma Vroege Vogels zondag.

De benaming in het Latijn is cucujus cinnaberinus. De rode afgeplatte kever van ongeveer anderhalve centimeter lang is nooit eerder in Nederland of België aangetroffen en zou in de rest van Europa zeer zeldzaam zijn.

Twee leden van de Nederlandse Entomologische Vereniging vonden de kevers in januari achter de schors van twee eiken. De larven leven van afbrekend hout en waarschijnlijk ook van andere insecten in het hout.

De kern van het verspreidingsgebied ligt in Hongarije. Van daaruit heeft het insect zich richting het noordwesten verspreid. Tot nu toe kwam het dier niet verder dan Beieren. De Nederlandse Entomologische Vereniging heeft geen idee hoe het dier opeens in Nederland terecht is gekomen.

De kever wordt via de Habitatrichtlijn beschermd. Dat betekent volgens Vroege Vogels dat Nederland verboden moet instellen op het vangen van de kevers. Ook zouden de voortplantings- en rustplaatsen van de insecten moeten worden beschermd. Als de kever zich langere tijd handhaaft, zouden beschermde gebieden moeten worden aangewezen.

De vondst wordt beschreven in het augustusnummer van het wetenschappelijke tijdschrift Entomologische Berichten.