Eerste Chinese vrouw klaar voor ruimtevlucht

De 34-jarige Liu Yang vertrekt zaterdag als eerste Chinese vrouw naar de ruimte, samen met twee mannelijke collega's. "Vrouwelijke ruimtevaarders zijn niet alleen een must voor de ontwikkeling van de menselijke ruimtevaart, ze zijn ook wat het publiek verwacht", zei woordvoerster Wu Ping van het Chinese ruimtevaartprogramma.

Het reisdoel van Liu en haar collega's Jing Haipeng en Liu Wang is de ruimtemodule Tiangong 1. Deze module is een prototype voor een permanent ruimtestation dat China voor 2020 wil bouwen. Twee van de Chinese ruimtevaarders zullen in de Tiangong (Hemels Paleis) wonen en werken, terwijl de derde in de Shenzhou-capsule blijft voor eventuele calamiteiten. Na ongeveer anderhalve week keert het drietal terug naar de aarde.

Vrijdag werd begonnen met het voltanken van de raket, die zaterdag om 14.37 uur Nederlandse tijd vanuit de steppen van Jiuquan aan de rand van de Gobi-woestijn gelanceerd moet worden. Een geslaagde koppeling met en verblijf in de Tiangong zullen de weg effenen voor ambitieuzere projecten, zoals een permanent ruimtestation en vluchten naar de maan, en het internationale prestige van China vergroten.

China hoopt na Rusland en de VS het derde land te worden met een eigen ruimtestation. Inmiddels werken de twee eerstgenoemde landen samen in het Internationaal Ruimtestation ISS, maar China wordt daar, voornamelijk vanwege Amerikaanse bezwaren, buiten gelaten.

Het eigen ruimtevaartprogramma versterkt de nationale trots van China en heeft de steun van de hoogste politieke en militaire kringen. Hierdoor is het ook immuun voor bezuinigingsdriften, anders dan bijvoorbeeld de Amerikaanse NASA. Dat er nu voor het eerst een Chinese vrouw de ruimte in gaat, is ook goed voor aanvullende publiciteit.


Eerste Chinese vrouw klaar voor ruimtevlucht (Foto: Novum)