Dubbele diensten taboe voor Amsterdamse hoeren

De gemeente Amsterdam gaat per 1 januari dubbele diensten voor prostituees verbieden. Het is een van de maatregelen die de gemeente volgend jaar wil invoeren om misstanden binnen de prostitutie tegen te gaan.

Door de roosters van prostituees bij te houden moeten dubbele diensten vanaf volgend jaar verleden tijd zijn. Exploitanten moeten verder vanaf volgend jaar een bedrijfsplan hebben, waarin onder meer maatregelen staan om misstanden in de prostitutie tegen te gaan.

De gemeente eist ook dat exploitanten maatregelen treffen om onveilige seks te voorkomen. Daarnaast komt er een taaltoets voor prostituees om inzicht te krijgen in hun zelfredzaamheid.

"Prostitutie is een kwetsbaar beroep", aldus burgemeester Eberhard van der Laan. "Er is vaak sprake van een ongelijke machtspositie van exploitanten ten opzichte van prostituees. Deze machtspositie moet doorbroken worden en misstanden beter aangepakt."

Bij overtreding van een van de regels kan een bedrijf tijdelijk worden gesloten of de vergunning permanent worden ingetrokken. Amsterdam telt volgens de gemeente tussen de vijf- en achtduizend prostituees. Een groot deel, mogelijk wel negentig procent, zou dit beroep niet vrijwillig uitoefenen.

Eerder is al besloten dat er een landelijke registratieplicht komt voor prostituees. De minimumleeftijd om achter het raam te staan wordt 21 jaar.


Dubbele diensten taboe voor Amsterdamse hoeren (Foto: Novum)