Weer vrijspraak voor Rotterdamse moord 2008

Een 52-jarige verdachte van een moord in Rotterdam in 2008 is vrijdag voor de tweede keer in hoger beroep vrijgesproken. Dat laat het gerechtshof in Den Haag weten. De man stond terecht voor het ombrengen van een man van wie het verbrande lichaam werd gevonden op een braakliggend terrein aan de Rotterdamse Xerxesweg.

De man was eerder zowel door de rechtbank als het gerechtshof al vrijgepleit voor moord, omdat niet duidelijk was of hij de dodelijke steekwond had toegebracht. Hij werd wel veroordeeld tot 32 maanden cel voor het wegmaken en het in brand steken van het lijk. Die veroordeling blijft gewoon staan.

Het Openbaar Ministerie wilde moord bewezen zien worden en stapte naar de Hoge Raad. Die besliste dat het hof zich opnieuw over de zaak moest buigen, omdat het onvoldoende had onderbouwd waarom bepaald belastend materiaal niet was meegewogen in de zaak. Het OM eiste dertien jaar.

Ook in tweede instantie was het hof niet overtuigd van moord. De rol van de verdachte bij de steekpartij blijft volgens het hof onduidelijk. Bovendien is bij het lijk bloed gevonden van iemand anders dan de 52-jarige verdachte.

Het verbrande lichaam werd op 1 oktober 2008 gevonden door een wandelaar. De politie kwam de verdachte op het spoor, toen bleek dat het slachtoffer vlak voor zijn dood telefonisch contact met hem had gehad.