'Bosjongen' blijkt vermiste Nederlander

De man die naar eigen zeggen vijf jaar in een Duits bos heeft geleefd, is de 20-jarige Nederlander Robin van Helsum. Een woordvoerder van de Twentse politie bevestigt zijn identiteit donderdagavond.

De man uit Hengelo werd sinds september vermist. De politie heeft contact opgenomen met zijn familie. Of hij terug naar Nederland komt is onbekend. "Die keuze moet hij zelf maken", aldus de zegsvrouw.

De politie van Berlijn gaf woensdag een foto vrij van de man die zei de afgelopen vijf jaar met zijn vader in het bos te hebben gewoond. Zijn moeder Doreen zou bij een auto-ongeluk om het leven zijn gekomen toen hij 12 was. De Engelssprekende man, die zich Ray noemt, dook negen maanden geleden met dit verhaal op in de Duitse hoofdstad.

De Berlijnse politie kon niet achterhalen wie hij was en riep de hulp van Interpol in. Schoolgenoten uit Hengelo hebben hem herkend en de politie ingeschakeld.

'Ray' had gezegd dat zijn vader in augustus is overleden en dat hij hem heeft begraven in het bos waar ze toen bivakkeerden. Daarna zou hij in vijf dagen naar Berlijn zijn gereisd. Het lichaam van de vader is niet gevonden en ook zijn geen meldingen te vinden over het ongeluk van de moeder.

De Berlijnse politie liet weten 'ernstige twijfels' bij het verhaal te hebben. De man staat onder toezicht van jeugdzorg en gaat naar school. Hij heeft zich heel snel aangepast aan het leven in de grote stad, waardoor bij de politie het vermoeden rees dat hij geen vijf jaar in de wildernis kan hebben doorgebracht.