Piratenpartij zet in op twee tot drie zetels

De Piratenpartij hoopt bij de verkiezingen op 12 september twee tot drie zetels te behalen. Dat zei Dirk Poot, die donderdag werd gepresenteerd als lijsttrekker van de partij.

"Twee tot drie zetels is realistisch", vindt de 44-jarige Poot. "In de peilingen zitten we nu heel dicht tegen een zetel aan, en de campagne moet nog beginnen." Poot hoopt vooral op stemmen van de 'netwerkgeneratie'. Bij de verkiezingen in 2010 kreeg de Piratenpartij ruim tienduizend stemmen, onvoldoende om een zetel in de Kamer te veroveren.

De Piratenpartij presenteert zich als een partij die strijdt voor burgerrechten. Internetvrijheid is daarbij het belangrijkste thema. "Vrij internet is een voorwaarde voor een vrije en open samenleving", aldus Poot. Maar ook het drugsbeleid is een belangrijk issue. De Piratenpartij wil dat alle drugs worden gelegaliseerd en is fel tegenstander van de wietpas, die volgens Poot een aantasting is van privacy van burgers.

Als de Piratenpartij in de Kamer komt, wil Poot een systeem van 'democratie 3.0' introduceren. "Ik wil dat een volkvertegenwoordiger ook echt het volk vertegenwoordigt. Wij gaan dat doen met het 'liquid feedback democracy system'. Dat systeem zorgt ervoor dat Kamerleden voortdurend voeling houden met wat leden willen en wat experts over een onderwerp zeggen."

Vrijwel alle Europese landen hebben een Piratenpartij. In Duitsland is de partij erg succesvol. Vorig jaar haalden de piraten bij de Berlijnse deelraadsverkiezingen 8,9 procent van de stemmen. In de landelijke peilingen is de Piratenpartij inmiddels groter dan de liberale FDP en de linkse partij Die Linke.

Penningmeester Patriek Lesparre, 'maar veel mensen noemen me Blauwbaard', zegt veel contact te hebben met de Duitse Piratenpartij. "De situatie daar laat zien dat het heel snel kan gaan."