[Groep B] Uitslag Nederland - Duitsland

Het Nederlands elftal heeft een wonder nodig om de kwartfinales van het Europees kampioenschap voetbal te kunnen bereiken. In het tweede groepsduel was vanavond Duitsland met 1-2 te sterk.

Nederland begon aan de wedstrijd in bijna dezelfde opstelling als tegen Denemarken. Alleen de weer fitte Joris Mathijssen keerde terug ten koste van Ron Vlaar. Nederland kreeg na zes minuten al een goede mogelijk toen Robin Van Persie alleen voor keeper Manuel Neuer kwam. Hij kwam echter net niet goed bij de bal waardoor die een simpele prooi was voor de keeper. De Duitsers waren nog niet echt gevaarlijk geweest tot Gomez in de 23e minuut vrij voor Maarten Stekelenburg kwam. Hij rondde de aanval goed af en bracht de Duitsers zo op 0-1.

Nederland bleef na de goal in een te laag tempo spelen en werd daardoor nauwelijks gevaarlijk. De Duitsers waren wel dicht bij een goal via Holger Badstuber, maar zijn kopbal werd knap gekeerd door Stekelenburg. Een minuut later was het echter alsnog 2-0 toen Gomez goed werd aangespeeld en direct raak schoot. Ook in het restant van de eerste kon Oranje niks creëren waardoor de Duitsers met een comfortabele voorsprong de rust in gingen.

Holger Badstuber in duel met Robin van Persie (foto: Pro Shots)

Bij aanvang van de tweede helft bleek bondscoach Bert van Marwijk te hebben ingegrepen. Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart kwamen in de ploeg voor Mark van Bommel en Ibrahim Afellay. Ondanks deze wissels bleef Duitsland de betere ploeg en was het via Hummels dicht bij weer een doelpunt. Hij werd nauwelijks verdedigd en het was wederom aan Stekelenburg te danken dat het niet 3-0 werd.

Ook daarna kwamen de Duitsers lang nauwelijks in de problemen. Pas in de 70e minuut werd Nederland weer eens dreigend, maar een schot van Wesley Sneijder werd geblokt door Boateng. Iets later was het alsnog raak toen Van Persie scoorde bij een knap afstandsschot. Hierna ging Nederland op jacht naar de gelijkmaker en werd er ook in een hoger tempo gespeeld. Het slaagde er echter niet meer in om nog een doelpunt te maken.

Nederland

1 - 2

Duitsland

73' v. Persie    24' Gómez