Bouw windmolenpark in Zeeuws natuurgebied mag

De bouw van negen windmolens en de aanleg van een acht kilometer lange elektriciteitskabel in een natuurgebied bij Deltapark Neeltje Jans in Zeeland mag doorgaan. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Het attractiepark wilde dat de vergunning die Gedeputeerde Staten in november verleende aan het bedrijf Windpark OSK voor de bouw, ingetrokken werd.

Deltapark Neeltje Jans vreest dat door de bouwwerkzaamheden voor het windturbinepark vogels en zeehonden uit het gebied verjaagd worden. Ook denkt het park dat het landschap erdoor wordt aangetast. De elektriciteitskabel zou de bodem van de Oosterschelde aantasten.

De Raad van State wees woensdag alle bezwaren van het park af. Gedeputeerde Staten hebben voor het afgeven van de vergunning een grondige natuurtoets uitgevoerd, vindt de hoogste bestuursrechter. Zo is uitgebreid bekeken hoe heiwerkzaamheden plaats zouden moeten vinden, om gehoorschade bij zeehonden en hun vlucht uit het gebied te voorkomen. Ook is rekening gehouden met het broeden van vogels.

De raad oordeelde verder dat het landschapsbeeld niet aangetast wordt door de bouw, omdat op de plek al windmolens, havens en een stormvloedkering zijn. Ook in de beslissing van de aanleg van de elektriciteitskabel gaf de Raad van State het college van Gedeputeerde Staten in Zeeland gelijk.