SP wil zeven uur spreektijd in debat eigen risico

De SP wil tijdens het debat in de Tweede Kamer over de verhoging van het eigen risico in de zorg, zeven uur spreektijd innemen. De partij is van plan in die tijd met zeven Kamerleden de persoonlijke verhalen voor te lezen van mensen die getroffen worden door de verhoging. De SP wil dat de beslissing over het eigen risico pas na de verkiezingen wordt genomen.

Het plan om het eigen risico te verhogen van 220 naar 350 euro komt van de Kunduz-coalitie. De partijen uit de coalitie willen het voorstel volgende week bespreken, zodat deze nog voor het zomerreces in de Eerste Kamer behandeld kan worden. "De Kunduz-partijen hopen het voorstel er even in twee weken door te jassen, zonder dat iemand hier erg in heeft", meldt SP-Kamerlid Renske Leijten woensdag.

"Wij hopen met onze stunt in eerste instantie de aandacht te vestigen op het plan. Maar mocht er door onze uitgebreide spreektijd sprake zijn van uitstel van de beslissing tot na de zomer, dan vinden wij dat helemaal niet erg", laat Leijten weten.

Vanaf woensdag is het op de website van de SP mogelijk persoonlijke verhalen over de gevolgen van de verhoging van het eigen risico achter te laten. Leijten hoopt door het voorlezen van de verhalen de stem van het volk te laten horen in het debat. "Wij zijn tenslotte volksvertegenwoordigers. Tijdens het debat hopen we dat te zijn in de meest ultieme vorm."

Ook de PVV laat woensdag weten zich 'met hand en tand' te verzetten tegen de verhoging van het eigen risico. De partij van Geert Wilders meldt eveneens zeven uur spreektijd aan te vragen tijdens het debat.