Boris van der Ham stopt als Kamerlid

Boris van der Ham keert naar de verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer voor zijn partij D66. Hij stelt na tien jaar Kamerlidmaatschap zich niet verkiesbaar, laat hij dinsdag weten. "Ik heb honger naar iets nieuws."

"Na de val van het kabinet heb ik mezelf de vraag gesteld of ik nu opnieuw de afspraak kan maken met kiezers om nog vijf jaar op dezelfde wijze, op deze plek door te gaan met die missie", motiveert hij zijn besluit. "Hoewel ik nog barst van de energie en ideeën overstemde de honger naar iets nieuws de afgelopen weken steeds meer."

Van der Ham zat sinds 2002 in de Kamer. De afgelopen tien jaar voerde hij het woord over onderwijs, economie, cultuur, media, milieu en 'vrijzinnige en liberale onderwerpen' als de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van het individu.

Het besluit heeft fractieleider en lijsttrekker Alexander Pechtold verrast, laat hij weten. "Ik vind het jammer dat hij de Kamer verlaat, maar na tien jaar Kamerlidmaatschap kan ik alleen maar respect opbrengen voor zijn besluit." Pechtold heeft 'grote waardering' voor de rol die Van der Ham speelde in de wederopbouw van de partij na 2006. "Juist in die moeilijke periode kon ik - en met mij de hele partij - op hem rekenen."