Coffeeshop Easy Going moet wietpas invoeren

De Maastrichtse coffeeshop Easy Going moet zich houden aan de strengere regels voor coffeeshops en mag alleen aan leden drugs verkopen. Dat bepaalde de rechtbank in Maastricht maandag in een kort geding. De zaak werd vorige maand door burgemeester Onno Hoes voor de duur van een maand gesloten omdat eigenaar Marc Josemans de regels rond de wietpas niet naleefde.

Door de invoering van de wietpas mag er alleen verkocht worden aan leden. Alleen inwoners van Nederland kunnen lid worden van een coffeeshop. De maatregel is onder meer bedoeld om overlastgevend drugstoerisme tegen te gaan.

Josemans weigerde mee te werken, omdat hij vindt dat de overheid hem met de maatregel dwingt te discrimineren. Toen na controle bleek dat de coffeeshop nog steeds drugs verkoopt aan niet-leden, werd die op 11 mei voor een maand gesloten. Josemans startte daarop een bodemprocedure.

In het kort geding eiste hij dat hij zich totdat de rechter uitspraak doet in deze procedure niet aan de nieuwe regels hoeft te houden. Omdat de duur van de sluiting inmiddels is verstreken, ziet de rechter geen aanleiding om aan deze eis te voldoen. Als de coffeeshop blijft weigeren de wietpas in te voeren, kan een nieuwe sluiting worden opgelegd.

In Maastricht is het overlast vanwege drugsgebruik inmiddels verviervoudigd.


Coffeeshop Easy Going moet wietpas invoeren (Foto: Novum)