Strengere eisen aan kinder- en traumachirurgie

Ziekenhuizen moeten binnen een jaar voldoen aan nieuwe kwaliteitseisen voor kinderchirurgie, traumachirurgie en de behandeling van maagkanker en uitzaaiingen in het buikvlies. Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) maandag bekendgemaakt.

Het is de derde keer dat de NVvH kwaliteitseisen opstelt voor ziekenhuizen. Eerder werden eisen gesteld aan de behandeling van vaatziekten, overgewicht en diverse vormen van kanker. De vereniging van chirurgen wil zo de kwaliteit in de Nederlandse ziekenhuizen verbeteren.

Ziekenhuizen moeten de behandelingen minimaal een paar keer per jaar uitvoeren. Als dat niet lukt, mogen ze die vervolgens niet meer doen. Ziekenhuizen worden daardoor steeds meer gespecialiseerd in bepaalde behandelingen. Ze krijgen tot 1 juli 2013 de tijd om aan de eisen te voldoen.

Zorgverzekeraar Achmea is tevreden over de aangescherpte eisen. "Het is goed dat de NVvH de vaart houdt in het ontwikkelen van kwaliteitsnormen", reageert voorzitter Zorg & Gezondheid bij Achmea Roelof Konterman. "Voor veel zorg kan de kwaliteit nog steeds omhoog. Wij nemen deze nieuwe kwaliteitsnormen op in onze inkoopafspraken met ziekenhuizen."