Al-Qaida hitst Tunesiërs op tegen regering

Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahri roept de bevolking van Tunesië op in opstand te komen tegen de regerende Ennahda-partij. Hij vindt het onverteerbaar dat de gematigd islamistische partij heeft ingestemd met een grondwet die niet de sharia als uitgangspunt heeft.

Ennahda steunt 'een islam die is goedgekeurd door het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, de EU en de sjeikdoms aan de Golf, een islam die gokclubs en naaktstranden accepteert', aldus een audioboodschap van Al-Zawahri die is geplaatst op extremistische forums. "Sta op om uw sharia te steunen en de mensen aan te zetten tot een volksopstand om voor de sharia op te komen en ze te vertellen welk complot tegen de islam wordt gesmeed."

Al-Zawahri heeft de leiding van Al-Qaida op zich genomen na de dood van Osama bin Laden in mei vorig jaar. Hij vergeleek de gematigde islam met 'een ziekenhuis dat niet wil behandelen, een apotheek die geen medicijnen wil verkopen of een leger dat niet geïnteresseerd is in vechten'.

Een legertribunaal in Tunesië heeft zondag twee Libiërs die deel zouden uitmaken van de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida tot elk twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ze werden beschuldigd van medeplichtigheid aan moord op twee Tunesische militairen in mei 2011 en werden schuldig bevonden aan onder meer verboden bezit van wapens, munitie en explosieven.