SP pakt weer zetels in peiling

De SP blijft het goed doen in aanloop naar de verkiezingen. De partij wint in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond drie zetels en komt daarmee op 32 zetels, twee lager dan het historische hoogtepunt van 34 zetels in januari.

Zowel het CDA als de PvdA moet deze week inleveren. Beide partijen verliezen twee zetels en staan nu op respectievelijk dertien en negentien zetels. De VVD stijgt er weer een en staat nu op 26, zes achter op de SP.

De SP haalt vooral kiezers weg bij de PvdA, GroenLinks en PVV. Bijna dertig procent van de stemmers die in 2010 voor de PvdA ging, stemt nu voor de partij van Emile Roemer. Bij GroenLinks is dat negentien procent en bij de PVV zo'n elf procent. Vijf procent van de VVD'ers geeft aan nu SP te gaan kiezen.

Steeds meer mensen zien in Roemer ook een geschikte kandidaat voor het premierschap. Als de huidige minister-president Mark Rutte (VVD) en Roemer de enige opties waren, gaat ruim 44 procent voor Roemer tegen 48 voor Rutte. Anderhalve maand geleden was die verhouding nog 38 tegen 54 procent.

Net als vorige week scoort geen enkele mogelijke coalitie een meerderheid van ten minste 75 zetels. Een linkse samenwerking tussen SP, PvdA, GroenLinks en D66 scoort nu het best met 73 zetels. De Kunduzcoalitie staat op 67 zetels.