Indiërs verzwelgen levende vis als astmamedicijn

Tienduizenden astmapatiënten zijn vrijdag in een stadion in Hyderabad, in het zuiden van India, bijeengekomen. Ze verzwolgen er levende sardines die waren ingesmeerd met een gele kruidenpasta in de hoop verlost te worden van hun astma.

Het lange wachten op de behandeling werd een van de aanwezigen te veel. Hij overleed aan een hartaanval. Anderen moesten medische hulp zoeken, omdat ze ademhalingsproblemen kregen, aldus de politie van Hyderabad. Het stadion was te klein voor de zeventigduizend mensen die naar binnen stormden zodra de poorten open gingen.

Het medicijn wordt verstrekt door de familie Goud. De familie beweert de geheime receptuur voor het middel honderdzeventig jaar geleden te hebben gekregen van een Hindoe-heilige. Ze geven het jaarlijks gratis weg. De familie weigert de samenstelling van het 'medicijn' te onthullen, omdat de heilige zou hebben gewaarschuwd dat de heilzame werking verloren gaat als het recept op de markt wordt gebracht.

Mensen die de behandeling hebben ondergaan moeten zich 45 dagen aan een strikt dieet houden. Ze mogen geen gefrituurde producten eten. Lamsvlees, rijst, witte suiker, gedroogde mango, spinazie en geklaarde boter behoren daarentegen tot de lijst met aanbevolen producten.