'Stuntpolissen gevaar voor zorg dure verzekerden'

Het binnenhalen van gezonde, jonge en hoogopgeleide zorgverzekerden via goedkope polissen vormt een gevaar voor de zorg voor klanten die duurdere zorg nodig hebben. Daarom moet het stunten met polissen aan banden worden gelegd, adviseert een commissie aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Dat schrijft de Volkskrant donderdag. Het advies van de commissie-Don wordt donderdag aangeboden aan de minister.

Zorgverzekeraars die vooral aandacht hebben voor het maken van winst op polissen van gezonde klanten, beknibbelen vaak op de goede zorg voor mensen met een chronische ziekte, ouderen en mensen met een lagere opleiding die vaker naar de dokter gaan, stelt de commissie onder leiding van NMa-bestuurder Henk Don. De regels moeten daarom zo worden aangepast dat het minder aantrekkelijk wordt om vooral gezonde klanten te werven.

Om de risico's van stunten te beperken wil de commissie ook het maandelijks kunnen overstappen aan banden leggen. Door deze mogelijkheid stappen mensen over als zij ziek worden. Hierdoor worden de hogere kosten afgewenteld op verzekeraars met uitgebreidere pakketten.

De commissie maakt zich ook zorgen over de gevolgen van het uitdunnen van basispakketten. Veel zorg wordt daardoor overgeheveld naar aanvullende pakketten, waarvoor de verzekeraar echter niet iedereen hoeft te accepteren. Dit gaat vooral ten koste van mensen die vaker ziek worden.