Bonden waarschuwen over dubbel effect forenzentaks

Het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding op het woon-werkverkeer door de Kunduz-coalitie raakt forenzen twee keer in de portemonnee. Niet alleen de reiskosten worden nu belast, ook de toeslagen die zij ontvangen gaan omlaag. Daarvoor waarschuwen de vakbonden donderdag.

Het dubbele effect ontstaat doordat de reiskostenvergoeding wordt opgeteld bij het inkomen. Hierdoor daalt de hoogte van de huur-, zorg-, en kinderopvangtoeslag. Het effect op de koopkracht loopt in de honderden euro's, schrijven FNV, CNV en MHP.

Volgens de vakcentrales kan het fors verlagen van de toeslagen 'helemaal niet de bedoeling zijn'. "Het lijkt erop dat de Kunduz-partijen hier niet over hebben nagedacht", schrijven de bonden. Zij vrezen dat werken nog minder aantrekkelijk wordt, omdat reizen naar werk ver van de woonplaats te duur wordt en verhuizen op de huidige woonmarkt geen optie is.

De belasting op het woon-werkverkeer is een van de meest omstreden maatregelen geworden in het begrotingsakkoord van VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en D66. Alleen die laatste partij lijkt van plan de maatregel op te nemen in het verkiezingsprogramma voor 12 september. De bonden roepen de politiek op hiervoor zo snel mogelijk helderheid te geven, 'nog vóór de verkiezingen'.