Stuksprijs JSF iets gestegen

De stuksprijs van de JSF is licht gestegen. De prijs van een exemplaar van de beoogd opvolger van de F-16 bedraagt nu 61,5 miljoen euro, staat in een voortgangsrapportage die het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vorig jaar moest nog 60,4 miljoen euro worden neergeteld. De prijsstijging valt lager uit, omdat wordt gerekend met een gewijzigde dollarkoers.

Bij een ongewijzigde koers was de rekening uitgekomen op 67,7 miljoen. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) meldde dit voorjaar al dat de JSF flink duurder zou worden. De prijsstijging wordt vooral veroorzaakt doordat een aantal landen hun bestellingen hebben verschoven naar latere jaren.

De bewindsman heeft nu de gevolgen voor de Nederland in kaart laten brengen. Voor de aankoop van 85 toestellen heeft het ministerie van Defensie 4,5 miljard euro gereserveerd. Mocht Nederland besluiten de JSF, ook wel F-35 Lightning II genoemd, aan te schaffen, dan zal het aantal exemplaren flink omlaag moeten. Zou Nederland 85 toestellen willen kopen, dan is een investering van 7,5 miljard nodig.

De ontwikkeling van de JSF werd de afgelopen jaren geplaagd door problemen. Reden voor de Amerikaanse regering om het programma kritisch tegen het licht te houden, wat resulteerde in een nieuwe opzet. Het kabinet is hier tevreden over. "Nog niet alle problemen zijn opgelost, maar het programma zit op het goede spoor", stellen Hillen en zijn collega van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

Tot nu toe zijn alleen twee testtoestellen aangeschaft. Het eerste daarvan wordt in september afgeleverd. Het volgende kabinet moet besluiten of de JSF de F-16 daadwerkelijk gaat vervangen. Het huidige jachtvliegtuig blijft in elk geval drie jaar langer doorvliegen dan gepland.


Stuksprijs JSF iets gestegen (Foto: Novum)