Uitslag referendum GroenLinks woensdag bekend

Woensdagmiddag maakt GroenLinks de uitslag bekend van het lijsttrekkersreferendum. Ook presenteert de partij het verkiezingsprogramma. De bekendmaking vindt om 15.30 uur plaats in de Pulchri Studio in Den Haag.

De aanloop naar de verkiezingsstrijd tussen Jolande Sap en Tofik Dibi verliep chaotisch. Dibi mocht eerst vanwege interne regels niet melden dat hij een gooi deed naar het lijsttrekkerschap. Nadat deze regels waren aangepast oordeelde de kandidatencommissie dat Dibi niet geschikt was voor het lijsttrekkerschap.

Het partijbestuur ging na forse druk alsnog overstag, waarna Sap en Dibi drie keer met elkaar in debat gingen. In alle peilingen ligt Sap fors voor op Dibi. De kans dat hij als winnaar uit de bus komt is dan ook zeer beperkt.

Wel bestaat er een mogelijkheid dat er woensdag nog geen winnaar kan worden aangewezen. Het referendum is namelijk pas geldig als tenminste dertig procent van de stemgerechtigde leden een stem heeft uitgebracht. Om als lijsttrekker gekozen te worden heeft een kandidaat minimaal vijftig procent van de uitgebrachte stemmen nodig.

Als de opkomst te laag is of geen van de twee kandidaten de helft van de stemmers achter zich weet te krijgen beslist het partijcongres op 30 juni wie de lijsttrekker wordt.