Schippers wil verspilling in de zorg aanpakken

Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil dat er een einde komt aan de verspilling in de zorg. Ze start daar maandag een offensief tegen op een conferentie in Den Haag over zorg en ondersteuning in de buurt.

Schippers is geschrokken van recente cijfers van thuisorganisatie Buurtzorg. Uit onderzoek blijkt dat patiënten in de thuiszorg voor gemiddeld zo'n honderd euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen thuis hebben liggen.

Volgens de VVD-bewindsvrouw moet de industrie verpakkingen een stuk kleiner maken omdat vaak maar een klein deel van producten wordt gebruikt. Zorginstellingen moeten daarnaast kijken of meerdere patiënten met zo'n grote verpakking kunnen worden geholpen.

Daarnaast wil Schippers dat patiënten minder worden doorverwezen naar ziekenhuizen. Huisartsen moeten veel meer zorg in de buurt leveren, vindt ze. Ook moet het gebruik van e-health, zorg via internet, worden gestimuleerd en roept ze artsen op om doelmatiger medicijnen voor te schrijven.

"Als het kan en als het voor het effect op de patiënt niet uitmaakt, moeten artsen het goedkoopste medicijn voorschrijven", licht Schippers toe. Volgens de minister kunnen door de maatregelen miljoenen euro's worden bespaard 'zonder dat de patiënt er minder van wordt'.


Schippers wil verspilling in de zorg aanpakken (Foto: Novum)